Chocolate Hill - Kokos bez cukru 77% 65g (H)

Že se na čokoládě bez cukru nedá pochutnat? Přesvědčíme vás o tom, že opak je pravdou. Naše ručně vyráběná Bean to Bar tmavá čokoláda z kakaových bobů Criollo z Peru je zjemněná mandlemi, kešu ořechy a kakaovým máslem. Za sladkou chuť vděčí přírodnímu sladidlu zvanému erythritol. Nebojte se, nejedná se o nějakou chemii a v popisu níže se o něm dozvíte více. Další zjemnění přináší voňavý nadrobno nasekaný kokos, který jsme na čokoládu nasypali.
Produkt již není v prodeji.

Čokoláda bez cukru s kokosem - konečně čokoláda bez výčitek

Lidé, kteří se chtějí vyhnout cukrům, museli do dnešní doby většinou volit nějakou zcela neslazenou čokoládu, která se blížila 100 %. Ale co si budeme povídat, pro mnohé z nás taková čokoláda rozhodně není za odměnu, a o její dobré chuti se musíme spíše přesvědčovat. Chuť na sladké prostě nezažene. Další volbou jsou čokolády s umělými sladidly. Na trhu však většinou naleznete čokolády, které obsahují chemická sladidla s projímavými účinky. A pokud jde o přírodní sladidla jako je třeba stévie, je zde velké riziko, že čokolády budou mít nepříjemnou pachuť. Navíc se dle některých studií začíná o pozitivním vlivu stévie na zdraví značně pochybovat. 

My jsme se rozhodli jít cestou přírodního sladidla, které bude objektivně nejlepší, a maximální snahy o zjemnění čokolády. V této rovnici hrají podstatnou roli použité kakaové boby. Využili jsme vzácnou odrůdu kakaových bobů Criollo, jejichž domovinou je Peru. Tato odrůda je přirozeně velmi ovocná a neobsahuje tolik hořkosti. Dalším krokem bylo, že jsme při mletí bobů přidali do mlýnu i mandle a kešu ořechy, které jsou přirozeně nasládlé a pomáhají nám ve zjemnění chuťového profilu. Tuto čokoládu jsme navíc ručně posypali na jemno strouhaným kokosem. Ten opět přidá na jemnosti, navíc je bohatým zdrojem zdraví prospěšných tuků a obsahuje opravdu nízký podíl sacharidů. Jako sladidlo byl zvolen erythritol, což je drahá surovina přírodního původu. Nenechte se tedy odradit názvem, který působí hodně chemicky. V další odstavcích mu věnujeme více prostoru, takže se můžete s touto surovinou lépe seznámit.

A jak tedy čokoláda chutná? Jednoznačně vás překvapí. Snad každý, kdo čokoládu vyzkoušel, nechtěl uvěřit, že je opravdu bez cukru. Prostě a jednoduše si myslel, že ochutnává jednu z našich dalších vysokoprocentních čokolád. A to je pro tuto čokoládu skvělé vysvědčení! Čokoláda jako taková není nějak výrazně hořká. Je naopak velmi jemná a dobře se rozpouští na jazyku. Intenzivní kakaová chuť postupně přechází do zajímavých oříškových tónů, za což vděčí přidaným mandlím a kešu. Oblíbený kokos vás doslova očaruje, protože velmi příjemně křupe

Erythritol a čokoláda

Od začátku jsme trochu bojovali s tím, že název erythritol není zrovna vábný, tváří se chemicky a to k našim čokoládám jednoduše nepasuje. A je to škoda, protože jde o přírodní sladidlo. Nakonec jsme se tedy rozhodli jej použít. A pro lepší pocit, že opravdu děláme to nejlepší co můžeme, používáme jeho výrazně dražší variantu v BIO kvalitě. Provedli jsme totiž rozsáhlý průzkum možností slazení čokolády a erythritol vyšel jako jednoznačný vítěz. Nemá žádné výrazné projímavé účinky jako celá řada podobných sladidel. Není vyráběn synteticky. I tak je však třeba upozornit, že jeho nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky. Doporučená denní dávka by neměla u dospělého překročit 50 g. Nicméně to není žádný problém. V jedné tabulce této čokolády ho je necelých 8 gramů. Pokud tedy za den nesníte více jak 6 tabulek, tak nemusíte mít obavy. To byste dříve dostali žlučníkový záchvat z nadměrné konzumace tuku 

Dobrou zprávou je, že erythritol má oproti běžnému cukru i celou řadu pozitivních účinků a navíc nemá žádné kalore! Jelikož jsme dostupná sladidla výrazně analyzovali, připravili jsme pro vás přehledný článek, ve kterém vám vlastnosti erytritolu popisujeme. Zároveň ho srovnáváme s obyčejným cukrem a ostatními podobnými sladidly

Jak jsme tuto low carb čokoládu vymysleli?

Nebudeme se tu jen sami plácat po rameni. Výrobu jsme totiž konzultovali s komunitou lidí na facebookové skupině zvané Nízkosacharidové (LOWCARB) stravování pro zdraví a hubnutí! Na tomto místě bychom rádi poděkovali za pomoc a inspiraci! Navíc je potřeba dodat, že projekt čokolády bez cukru vymyslela a realizovala Janča, manželka Petra, který je jeden z majitelů. První pokus sice našel nový domov v kontejneru, ale i tak máme z výsledku velkou radost! Zde máte video, ve kterém Janča oznamuje této komunitě úspěšné vytvoření čokolády. Můžete se v něm přesvědčit o kvalitě použitých surovin a způsobu výroby.

Čokoláda s minimem sacharidů - splněno

V tabulce s nutričními hodnotami se můžete přesvědčit, že se nám podařilo dostat na krásná a doslova bezkonkurenční čísla. V této čokoládě je pouhých 16,1 g sacharidů na 100 g. Ve skutečnosti je však potřeba 12 g odečíst. Jedná se totiž o erythritol, který je řazen mezi cukerné alkoholy, které sice patří do sacharidů, ale v těle nemetabolizuje. Neobsahuje takřka žádné kalorie a neovlivňuje glykemický index. Ve 100 g této čokolády je tedy jen 1,7 g cukrů.

SLOŽENÍ: kakaové boby, kakaové máslo, sladidlo erythritol (12 %), kešu ořechymandlestrouhaný kokosový ořech. Obsah kakaové sušiny nejméně: 77 %.

KAKAOVÉ BOBY: odrůda Criollo, země původu Peru

HMOTNOST: 65 g

INFORMACE PRO ALERGIKY: Může obsahovat stopy mléka a ostatních skořápkových plodů.

Druh čokoládyHořká

Položit dotaz k produktu

Mohlo by se Vám také líbit